Menu

Owoce (59) Bakalie (39) Pieczywo (34) Placki (27) Ser (27) Jajka (22) Napoje (14) Jogurt (12) Owsianki (12) Kasze (11) Mleko (8) Puddingi (8) Gofry (7) Mięso i wędliny (6) Ciasta-przepisy (5) Czekolada (4) Niskokalorycznie (4) Omlety (4) Ciasta (3) Sałatki (3) Ryby (2) Ryż (2) Menu z całego dnia (1) Obiady (1)

sobota, 3 marca 2012

Razowe naleśniki ze szpinakiem, mozarellą i suszonymi pomidorami

Dzisiejszy obiad, trochę inny niż zwykle, bo robiłam go ja:). Danie jest naprawdę pyszne, szczególnie dla wielbicieli szpinaku. Ja uwielbiam wszystkie trzy składniki, które znalazły się w środku naleśników: szpinak za jego uniwersalność, suszone pomidory za oryginalny smak i ser mozarella za jego delikatność.
Podaję przepis na 12 niedużych, raczej niezbyt cienkich placków. Na jednego naleśnika będziemy potrzebowali 2 placków.

Składniki (na 6 podwójnych naleśników) - na 3 osoby:
*ciasto:
-4 jajka
-2 szklanki mąki
-1,5 szklanki mleka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-tłuszcz
*farsz
-ser mozarella
-opakowanie świeżego szpinaku
-ząbek czosnku
-suszone pomidory w puszce
-odrobina oleju

1.Smażymy naleśniki z obu stron. Moje nie były idealnie cienkie, bardziej przypominały placki, niż naleśniki.

2.Szpinak z czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju. Nie powinno to trwać długo. Pomidory kroimy, a mozarellę trzemy na tarce na średnich oczkach.

3.Na placek naleśnikowy kładziemy szpinak, pomidory i ser. Przykrywamy kolejnym plackiem i posypujemy z wierzchu mozarellą.

4.Kilka minut przypiekamy na patelni pod przykryciem.

Smacznego:)



7 komentarzy:

  1. naleśniki ze szpinakiem to moje ulubione, ale ja bym dała więcej mozzarelli ^^.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej na tak, szpinak to moja ukochana potrawa, minimum dwa razy w tygodniu go jem :) A w naleśnikach palce lizać !

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszące :) Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam naleśniki ze szpinakiem! pycha :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham wszystko co ze szpinakiem. Taki obiad to istna radość dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za świeżym szpinakiem, ale brykiet mrożony to już co innego. Świetny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniaaaaam:) mam nadzieję, że kiedyś jeszcze je zrobisz, oczywiście jak będę miała możliwość je zjeść;d

    OdpowiedzUsuń