Menu

Owoce (59) Bakalie (39) Pieczywo (34) Placki (27) Ser (27) Jajka (22) Napoje (14) Jogurt (12) Owsianki (12) Kasze (11) Mleko (8) Puddingi (8) Gofry (7) Mięso i wędliny (6) Ciasta-przepisy (5) Czekolada (4) Niskokalorycznie (4) Omlety (4) Ciasta (3) Sałatki (3) Ryby (2) Ryż (2) Menu z całego dnia (1) Obiady (1)

sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek kajmakowy z migdałami+Inspiracje na aranżację świątecznego stołu


Przepis na tradycyjny mazurek. Piszę 'tradycyjny', choć w moim domu nigdy nie było zwyczaju na jego pieczenie i ten jest moim pierwszym. Mam nadzieję, że zapoczątkuję pewną tradycję w mojej rodzinie i od tego roku, z każdym następnym, na stole oprócz sernika i babki, będzie pojawiał się także mazurek.

Skład:
-160 g mąki pszennej i 40 g. ziemniaczanej
-2-3 łyżki cukru pudru
-łyżeczka cukru waniliowego
-jajko
-120 g. masła
-ok.350 g. kajmaku
-płatki migdałów
-rodzynki

1.Mąkę i cukier zagniatamy z posiekanym, twardym masłem. 
2.Dodajemy jajko i wyrabiamy.
3.Kiedy nasza masa jest już zwarta, rozwałkowujemy ją dość cienko na papierze do pieczenia.
4.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 20-25 minut.
5.Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, rozsmarowujemy na nim kajmak. Posypujemy migdałami i rodzynkami. 


A teraz kilka małych inspiracji dotyczących dekorowania stołu. Ja cenię minimalizm, dlatego mój stół nie jest nadmiernie ustrojony. Przeważający kolor to oczywiście żółty.


Tego króliczka wykonałam wzorując się na TYM filmiku.


Gałązka bukszpanu i zawinięte dookoła jajeczko dekoracyjne.


Małe bukieciki na stół: gałązka, jajeczko i piórko


Miejsce na pisanki: przezroczysta misa sałatkowa, zielone dekoracyjne "włosy" i gałązki bukszpanu.


Życzę wszystkim wesołych świąt ;)

13 komentarzy:

  1. Pięknie przyozdobiony mazur! I fajne te kroliki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tobie również, smacznego jajca :D
    Fajnie ustrojony stół, u mnie zwykle tylko serwetki i bukszpan, za to na około pełno tandetnych króliczków, kurczaczków i baranków. :P
    Myślałam, że tylko ja w życiu mazurka nie jadłam! W przyszłym roku zrobię tego pierwszego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie !

    Wesołych kochana =*

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też nie piecze się mazurka. Jadłam tylko raz w życiu i nawet mi nie smakował. Ale ten wygląda cudownie i chętnie bym wzięła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wzajemnie :). U mnie też nie było mazurkowej tradycji, ale od zeszłego roku ja wprowadziłam taką ;p. Ekstra pomysł na królicze serwetki :D.

    OdpowiedzUsuń
  6. Życzę dokładnie tego samego :* Nigdy nie jadłam mazurka oO :D Twój wygląda naprawdę pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mazurek kajmakowy! <3 również miałam popełnić, ale...wygrała kajmakowa babka (która już jest na blogu! :) ) oraz mazurek chałwowy ( ale to jutro, jutro).


    świetne te aranżacje świąteczne, aż szkoda, że poza śniadankiem wielkanocnym resztę posiłków spędzę przy nie swoim stole, więc nie będę miała szans na wesołą, stołową twórczość, eh. :( ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. cudnie wygląda! choć dla mnie są za słodkie ;p ale jest piękny !
    Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały mazurek, śliczny stół i przesłodkie króliczki ;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. zapomniałam dodać, że pomysł na zapoczątkowanie nowej tradycji mazurkowej również bardzo mi się podoba ;P

    OdpowiedzUsuń
  11. krówka nie jest jakoś mega wyczuwalna w smaku - bardziej nadaje tutaj kolor i...mmm - przecudowny zapach! ^^ kwintesencją kajmaku jest za to babkowa polewa - mega słodziutka no i samą masą mocno smakująca. :) babka ogółem słodka, ale tak odpowiednio, nie przesłodzona. Polecam spróbować, z pewnością warto! :)

    mam pomysł - zróbmy małą wymianę - kawałek babki za kawałek mazurka, co Ty na to? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kajmakowy to zdecydowanie mój ulubiony! Podobają mi się też twoje pisanki, szczególnie te ze wzorem etnicznym :) Szkoda, że już po świętach!

    OdpowiedzUsuń