Menu

Owoce (59) Bakalie (39) Pieczywo (34) Placki (27) Ser (27) Jajka (22) Napoje (14) Jogurt (12) Owsianki (12) Kasze (11) Mleko (8) Puddingi (8) Gofry (7) Mięso i wędliny (6) Ciasta-przepisy (5) Czekolada (4) Niskokalorycznie (4) Omlety (4) Ciasta (3) Sałatki (3) Ryby (2) Ryż (2) Menu z całego dnia (1) Obiady (1)

niedziela, 12 lutego 2012

Pudding chlebowy z jabłkami.


Jedno z moich ulubionych śniadań. Mimo wszystko nie aż tak pracochłonnych. Tym razem zrobiłam go w dużym naczyniu na 3 osoby, ale Wam podam przepis na jedną. Pomysł od Emmy

2 kromki chleba
1 jajko
1 jabłko
1/3 szkl. mleka
cynamon
tłuszcz do wysmarowania foremki

W posmarowanym naczyniu układamy paski chleba (połowa) a na nim pokrojone jabłko. Zalewamy mieszanką mleka z jajkiem(połowa). Na tym układamy pozostały chleb i polewamy pozostałą mieszanką jaj z mlekiem. Wstawiamy do lodówki(ja przygotowuję to wieczorem dnia poprzedniego). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Podczas pieczenia naczynie ma być otwarte, stawiamy go na przykrywce wypełnionej wodą. Smacznego :).


Zawsze tak czekam na wolne, a kiedy przychodzi, to jestem strasznie przygnębiona...:(

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, choć wygląda ciekawie. ;-)
    Niby fajnie, ferie, można odpocząć, zrobić coś dla siebie itd. Ale zawsze mam jednak wrażenie, że trochę marnuje ten czas...

    OdpowiedzUsuń
  2. Był obecny już na moim śniadaniowym blogu i bardzo mi smakował, zamierzam go w najbliższym czasie powtórzyć ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Muzę kiedyś spróbować ten pudding ! :)
    Też tak mam z tym wolnym... : <

    OdpowiedzUsuń
  4. przed jego zrobieniem powstrzymuje mnie fakt ze nie mam małej żaroodpornej miski a nie wiem czy moim domownikom bd smakował ;d
    twój wygląda pysznie ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Eh, ja mam tak samo co do wolnego. Nie mam pojęcia dlaczego...
    Cały czas mam w głowie myśl, że to tylko dwa tygodnie, że czas szybko leci, a ja go trwonię.

    OdpowiedzUsuń