Menu

Owoce (59) Bakalie (39) Pieczywo (34) Placki (27) Ser (27) Jajka (22) Napoje (14) Jogurt (12) Owsianki (12) Kasze (11) Mleko (8) Puddingi (8) Gofry (7) Mięso i wędliny (6) Ciasta-przepisy (5) Czekolada (4) Niskokalorycznie (4) Omlety (4) Ciasta (3) Sałatki (3) Ryby (2) Ryż (2) Menu z całego dnia (1) Obiady (1)

sobota, 18 sierpnia 2012

Słone ciastka, słodki ser i kwaśna śmietana, czyli New York Cheesecake


Lubicie połączenia smaków? Jeśli tak, to na pewno sernik nowojorski przypadnie Wam do gustu. Całkiem inny niż większość serników, co uzyskujemy dzięki połączeniu unikatowych składników, które doskonale komponują się ze sobą. Kruchy maślany spód ze słonawych ciasteczek digestive, na nim kremowa, rozpływająca się w ustach masa serowa zwieńczona polewą z kwaśniej śmietany. 

Sernik, który pokochał nie tylko Nowy Jork, ale i cały świat ;). 

Składniki:
-750 g. sera (ja użyłam gotowego do serników)
-200-250 g. ciasteczek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
-200 g. masła
-3 jajka
-200 g. śmietany
-200 g. cukru pudru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-sok z 1/4 cytryny
-łyżeczka cukru waniliowego

Tortownicę wykładamy dokładnie folią aluminiową i wykładamy na spód oraz na boki masę ciasteczkową, którą robimy mieszając mocno rozdrobnione digestive z roztopionym masłem.
Następnie przygotowujemy masę serową. Miksujemy ser, 170 g. cukru pudru, cukier waniliowy, jajka, mąkę i cytrynę. Po wyłożeniu masy do tortownicy, wstawiamy ją do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Pieczemy w kąpieli wodnej (w naczyniu wypełnionym wodą). Po godzinie pieczenia przykrywamy tortownicę folią, by wierzch ciasta nie spiekł się.
Po upieczeniu ciasto smarujemy z wierzchu masą złożoną z 30 g. cukru i śmietany. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Najlepiej smakuje, kiedy spędzi 4-5 godzin w lodówce, wtedy wszystko stężeje i dużo łatwiej jest go nałożyć.
Podawać posypany kakao lub z malinami.

Smacznego ;)!



9 komentarzy:

  1. Miałam taki robić i muszę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę zrobić... uwielbiam serniki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. serniczek wygląda pięknie , spróbowała bym w takiej wersji , fajny przepis ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm, a ile tego sera? bo chyba zapomniałaś o nim w przepisie albo mi się na oczy rzuciło (co jest bardzo prawdopodobne:D)
    chętnie bym zjadła wielki kawał tego sernika<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik bez sera :P
      dzięki:* nic Ci się nie rzuciło :P

      Usuń